Впродовж цього тижня у Трускавці проходив міжнародний форум «Демократичний тиждень Карпатського моря». Програма форуму була дуже насиченою, щодня відбувалося близько десяти  панельних дискусій, а додатково були презентації, заходи для військових, бізнесу, молоді, митців, громадських діячів, покази фільмів тощо.

Форум організувала ГО «Демократичний тиждень Карпатського моря» (голова – д-р Лілія Гончаревич, Тимчасова повірена України в Норвегії в 2022-2023 роках). Його мета – об’єднати лідерів суспільної думки, офіційних чиновників, політиків, громадських активістів, громадські організації, журналістів, бізнесменів, а також міжнародних партнерів для поглиблення співпраці між Україною, країнами Північної Європи, Балтії та іншими країнами-партнерами, консолідацію зусиль для наближення перемоги України.

Суттєву допомогу в організації форуму надала керуюча справами міськвиконкому Трускавецької міської ради Олена Петранич, котра також виступила на ньому в якості спікера під час двох панельних дискусій.

На панелі «Разом сильніші. Побудова сталого майбутнього ЄС-Україна. Важливість парламентської та місцевої співпраці як одного з принципів дипломатії військового часу. Інструменти підтримки України: наше бачення майбутнього» (23 квітня) Олена Петранич окреслила бачення Трускавцем поствоєнного періоду після нашої Перемоги та завершення війни, наголосивши на партнерських стосунках Україна як майбутнього члена ЄС з іншими державами – членами європейського Союзу. Керуюча справами Трускавецького міськвиконкому наголосила на необхідності посилення партнерських зв’язків між ОМС у різних країнах ЄС і навела приклади такої співпраці Трускавця з містами-партнерами в Польщі та Німеччині.

Також на цій панелі в режимах онлайн та офлайн виступили іноземні гості: член парламенту Ісландії Б`ярні Йонссон, член Парламенту Естонії Едуардос та заступник голови місії Посольства Естонії в Україні Вахур Соосаар.

До речі, іноземне представництво на Форумі було вражаючим, на що звернули увагу практично всі учасники заходу.

На третій день форуму, у середу, 24 квітня, Олена Петранич взяла участь у панельній дискусії на тему «Рекреаційні можливості громад Львівської, Сумської та Київської областей. Модернізація існуючих комплексів, створення нових потужностей, які забезпечують відновлення та створення робочих місць для тимчасово переміщених осіб та осіб, які повертаються з війни. Залучення іноземних партнерів до реалізації проєктів».

Трускавець має досвід іноземних інвестицій як у період до початку повномасштабного вторгнення рф, так і в 2022-2024 роках. Навіть у цей складний воєнний час влада Трускавецької громади працює над залученням іноземних інвесторів, іноземного капіталу, який працюватиме на створення нових робочих місць, екологічно чистого виробництва, нових баз відпочинку, рекреації, лікування та реабілітації. Зокрема, мова йде про новий завод мінеральних вод, будівництво нових готельних та рекреаційних комплексів, у тому числі на Помярках, удосконалення бази реабілітації, житлове будівництво та інші проєкти.

Під час свого виступу Олена Петранич також наголосила на тому, що ВПО, які прибули до Трускавця і стали його новими мешканцями, теж сприяють цьому процесу, вносячи свою лепту шляхом залучення донорів, написання грантових проєктів, налагодженням зв’язків з потенційними зарубіжними інвесторами.

Міжнародний форум «Демократичний тиждень Карпатського моря» є аналогом норвезької відкритої дискусійної платформи Arendalsuka і має на меті спільний пошук відповідей на ряд наболілих запитань. На інших панелях були обговорені теми енергоефективності, спільних культурних проєктів, розвитку територіальних громад, довгострокових рішень для відновлення України, безпеки, проблем ВПО, відповідальності рф за військові злочини в Україні та інше. Участь в дискусіях беруть відомі політики, бізнесмени, громадські діячі, лідери громадської думки з України, Норвегії та країн Балтії.

Сьогодні, 26 квітня, Форум завершив свою роботу.

«Це знакова міжнародна подія за офлайн та онлайн участі Президента Парламенту Норвегії, Заступника Голови ВРУ, Президентки Нордичної Ради, Президента Балтійської асамблеї, депутатів Європарламенту та парламентів європейських країн, впливових організацій бізнесу, культури, науки, громадських організацій тощо. Нам вдалося об’єднати людей з різних сфер життя, від креативних індустрій до оборони, від економіки до культури, лідерів суспільної думки, органи влади, громадські організації, міжнародних партнерів в пошуку шляхів наближення перемоги України. Це можливість нагадати нашим колегам в інших країнах, що ми потребуємо їх, їхнього голосу, їхньої підтримки. Лише разом ми переможемо. Перемога України буде перемогою усього демократичного світу, тому і відповідь на агресію  і шлях до перемоги має бути спільний. Високий інтерес та залученість до заходу свідчить, що цей захід проходитиме на щорічній основі», – зазначила голова правління ГО «Демократичний тиждень Карпатського моря» доктор Лілія Гончаревич.

Фоторепортаж можна переглянути тут.

Перейти до вмісту