Сьогодні, 21 жовтня у світі відзначають Всесвітній день йододефіциту. Як повідомляє Львівський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України проблема йодного дефіциту спостерігається у 2 мільярдів людей. В Україні це питання є актуальним саме в західних регіонах.
Минулого року на Львівщині досліджувати воду на вміст йоду. Тоді вивчили воду з найбільш популярних серед людей джерел. Дослідження провели у п’яти районах Львівщини: Львівському, Яворівському, Стрийському, Самбірському та Дрогобицькому. Як з’ясувалося, у більшості відібраних зразків води вміст йоду був близьким до норми, що становить 20-30 мкг/дм³, однак були також і населені пункти, де недостатній вміст йоду у воді.
Нестача йоду може призводити до порушення роботи щитоподібної залози, проблем з обміном речовин, випадіння волосся, порушення структури нігтів. Брак йоду може бути однією з причин синдрому хронічної втоми.
За даними Центру громадського здоров’я МОЗ України, серед наслідків нестачі йоду в організмі може бути:
затримка росту у дітей, зниження розумової активності у дорослих, порушення обмінних процесів, рак щитовидної залози, погіршення пам’яті, слуху, підвищення холестерину, сухість шкіри, втрата її еластичності, порушення роботи кишківника, відчуття холоду, різке зниження чи підвищення маси тіла, набряки, випадіння волосся.
Добова норма йоду залежить від віку, за інформацією Центру громадського здоров’я, добова потреба в йоді складає від 90 до 300 мкг. Для жінок така норма становить 150-300 мкг, а для чоловіків — до 300 мкг. Водночас для дітей: 0-6 років — 90 мкг, 6-12 років — 120 мкг.
Компенсувати брак йоду може правильна дієта. Велику кількість йоду містять такі продукти: журавлина, кальмари, фейхоа, камбала, креветки, хек, тріска, яловичина, лосось, біла квасоля, яйця, тунець, чорнослив.
Найбільше йоду міститься в ламінарії, яку ми звично називаємо морською капустою, на другому місці за місткістю йоду — волоські горіхи.
Крім того, одним зі способів профілактики йододефіциту є вживання йодованої солі. Приправляти страву нею варто вже після приготування, щоб кількість мікроелемента зберегла свою концентрацію.
Аби привернути увагу мешканців до проблеми йододефіциту Центр здоров’я закликає супермаркети позначати на полицях продукти, які містять йод. Зокрема, торговельні мережі мають повідомляти про йодовану сіль, кальмари, морську капусту, креветки, різні види риби, картоплю, яблука, курячі яйця.
Ініціативу центру вже підтримала мережа супермаркетів “Рукавичка”. Центр звертається й до інших мереж та реалізаторів харчових продуктів, які, зокрема, працюють на теренах Трускавецької громади, приєднатися до ініціативи та встановити біля йодовмісних продуктів таблички з написом “Містить йод”.
За матеріалами LVIV.MEDIA та ses.lviv.ua.