На прикладі Трускавця розглядають позитивний досвід модернізації системи теплозабезпечення міст

У місті стартував семінар «Модернізація системи теплозабезпечення міста на прикладі міста Трускавця». Організатори: громадська організація «Клуб Мерів» керівник Володимир Удовиченко, Трускавецька міська рада, компанія “ДОМОЛ”. Учасники семінару приїхали з різних міст України, для того, щоб перейняти досвід Трускавця з реалізації Програми відключення міста від централізованого опалення. Крім того, зустріч включає доповіді спікерів, фахівців галузі як з України так і з Європи.

Андрій Кульчинський – міський голова Трускавця привітав учасників семінару та презентував промо-ролики про Трускавець, аби познайомити аудиторію з містом. Він також наголосив на важливості таких зустрічей, оскільки це реальна можливість поділитись досвідом і напрацюваннями та закликав присутніх до плідної роботи.

Одним із перших, своїми знаннями ділився Жан Люк Поже, доктор економічних наук, представник Світового Банку Проекту «Перехід від тарифів «витрати плюс» до стимулюючого ціноутворення». Він нагадав, що в Україні існують кілька договорів з ЄС щодо виконання умов тепломодернізації та впровадження альтернативних джерел теплоенергетики. За його словами існують мільйонні програми, в тому числі від Світового банку, які фінансують проекти теплозабезпечення, якими можуть і повинні скористатись українські міста. Жан Люк Поже, у своєму виступі наголосив, що учасники ЄС сьогодні виконують ряд директив щодо теплозабезпечення, і вже до 2020 року країни повинні використовувати альтернативні джерела енергії на 20%.  Його колега з Литви Валдас Лукощявичус, доктор технічних наук, доповнив доповідь розповіддю про те, як потрібно вирішувати конкретні проблемами на місцях, як модернізувати старі мережі та зменшувати вартість тепла й послуг для населення. Про те як у Трускавці вдалося реалізувати Програму відключення від централізованого опалення детально розповів Руслан Крамар, директор КП «Трускавецьтепло».

Семінар проходить в конференц-залі санаторію Карпати і триватиме два дні 14 та 15 вересня. За цей короткий час учасники обговорюватимуть актуальні теми, які мають на меті відповісти на питання, чому, власне, перехід на індивідуальне опалення важливий. З перших уст дізнаються про існуючі  Державні програми фінансування в Україні, зокрема про «Теплі кредити». Наприкінці семінару усі бажаючі оглянуть ті об’єкти Трускавця де впроваджено енергозберігаючі та енергоефективні технології, – це чотири котельні, які обладнані за сучасними стандартами й забезпечують теплом: СЗШ №1, Міську лікарню, санаторій «Перлина Прикарпаття» та садочок «Теремок».

Слід зазначити, що у Трускавці, в рамках Програми відключення від централізованого опалення  тільки у 2017 році місто виділило для мешканців (соціальнонезахищених категорій сімей) багатоквартирних будинків 1 мільйон 600 тисяч гривень допомоги на встановлення в квартирах індивідуальних систем обігріву. Цього року Програму буде остаточно завершено. 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *