Об’єднання територіальних громад: факти, думки експертів, актуальні коментарі

    За Законом України «Про добровільне об’єднання територіальних громад» Трускавець може стати центром новоствореної економічно-спроможної громади. Ця громада включатиме села: Орів, Доброгостів, Бистрий, Уличне, Зимівки, Станиля та Модричі. Населення ОТГ складе 40 тисяч 375 чоловік.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

      

 «Утворення об’єднаної громади разом з прилеглими до Трускавця селами є позитивним з огляду на те, що з’являються нові можливості розвитку курорту , а саме його інфраструктури. Створення рекреаційних зон на базі гірської території (теперішні землі орівської громади), будівництво відпочинкових баз на зразок «Шипільської» довкола Доброгостівського та Уличанського озер – на мою думку – цілком реальні речі.
Нарешті розв’яжеться багаторічна проблема мікрорайону Стебницька-Стуса-Данилишиних, земля якого формально не належить до Трускавця. Можливо припиниться нарешті згубний для курорту процес будівництва багатоповерхівок в центральній частині міста. В європейських курортах житлові будинки будують в передмістях, дбаючи про рекреаційну територію, натомість у нас започаткований «чесною владою» процес хаотичного будівництва багатоповерхівок набув загрозливих масштабів. Надзвичайно важливо, що мінеральні води, які знаходились за межами Трускавця тепер будуть на території трускавецької об’єднаної громади. Звичайно є ризики і про них треба відверто говорити. Найбільшим з них є імовірність того , що держава «спихне» на місцеві громади фінансування соціальної сфери без належної фінансової підтримки, проте вважаю, що центральна влада навряд чи відважиться на таке Непросто буде вирішувати проблеми громад, які будуть входити до Трускавецької об’єднаної громади, адже в кожної з них свої плани і сподівання. Зрештою, є багато невирішених проблем, люди мало обізнані з процесом децентралізації, тому інформування громади є надзвичайно важливим і зусилля тут треба подвоїти», – Ігор Пілько депутат V-VI демократичних скликань Трускавецької міської ради (2006-2015 роки).

        Бюджетникам об’єднання територіальних громад (ОТГ) таки вигідне. Насамперед спокійними можуть бути освітяни та медики. Адже після створення ОТГ гроші на школи та лікарні, а також оплату праці бере на себе держава. За підрахунками Офісу реформ 29 мільйонів гривень складатимуть щорічні виплати з державного бюджету на освіту та 25 мільйонів гривень на медицину. Якщо не рахувати кошти на сільські ФАПи, бо вони також залишаються, для Трускавецької лікарні фінансування збільшиться на 4 млн. грн; оскільки збільшується офіційна кількість мешканців громади. А це дуже важливо, бо міська лікарня й так обслуговує мешканців навколишніх сіл, та не отримує коштів з сільських бюджетів на утримання лікарні. Така ж аналогія з освітою, відтак усі робочі місця залишаються і навчальні заклади також, можна думати і про розвиток галузі.
До 39 мільйонів гривень збільшиться фінансування соціальних виплат.
6 млн. грн. ОТГ отримає від держави на покращення інфраструктури (ремонт доріг, вирішення інших комунальних проблем).
В об’єднаній територіальній громаді залишаються такі збори:
податок на доходи фізичних осіб – 40, 8 млн. грн;
акцизний податок з роздрібної реалізації підакцизних товарів – 10 млн. грн;
податок на майно – 45,7 млн. грн;
єдиний податок – 11,2 млн. грн.
        «40,9 мільйонів гривень лише бюджету розвитку отримає Трускавецька об’єднана громада за підрахунком Офісу Реформ згідно перспективного плану. Цих грошей разом з дотацією вистачить для того, щоб відремонтувати дороги між населеними пунктами ОТГ. Для нас це на першому місці. Як тільки з’явиться добре сполучення між містом і селами користь з цього отримають не тільки мешканці і підприємці ОТГ, а й інвестори та туристи. Не вірте тому, що гроші підуть лише на Трускавець, чи виключно на села, бо кошти виділяються на інфраструктуру цільово і за квотним принципом», – Андрій Кульчинський – міський голова Трускавця.

     Запропонований міським головою Андрієм Кульчинським перспективний план «Великого Трускавця» підтримали депутати Трускавецької міської ради. Направили звернення до голів Львівської обласної ради, Львівської обласної державної адміністрації та комісії з питань дорожнього господарства, інфраструктури, регулювання земельних відносин, адміністративно-територіального устрою, планування території та архітектури. У звернені йдеться про утворення об’єднаної територіальної громади з селами: Бистрий, Доброгостів, Зимівки, Модричі, Орів, Станеля, та Уличне. При створені ОТГ з вищенаведеними селами Трускавець отримає перспективу розвитку рекреаційно-курортного напрямку, що дасть поштовх економічному зростанню, а в новоутвореному об’єднані створить нові робочі місця, покращить інфраструктуру та добробут населення. Адже, за попередньою оцінкою Офісу реформ Трускавецька ОТГ в запропонованій конфігурації має один з найкращих збалансованих бюджетів в області з профіцитом понад 40 мільйонів гривень. На профільній комісії обласні депутати затвердили перспективний план для Трускавця та, загалом, для Дрогобицького району.

        В Україні, противники ОТГ часто використовують білі плями в законодавстві для того, щоб спекулювати навколо цієї теми. Трускавець – не виняток. Є активісти, які називають це аферою, та збирають підписи проти ОТГ, наводячи аргументи, що Трускавець не потребує територій, що корорту не потрібен гірський туризм, і, так виглядає, що їх мало хвилює майбутнє громади, а цікавить лише власний, чи то політичний, чи то фінансовий інтерес.

       «Децентралізації пручаються люди з радянським мисленням, а також ті, хто зараз отримує вигоду від незавершеної реформи. Сьогодні немає публічної дискусії, потрібна чи не потрібна децентралізація. Хоча будь-яке опитування, я впевнений, покаже, що вона потрібна. Сьогодні тільки у Львівській області місцеві бюджети за 9 місяців отримали додатково 1,7 млрд гривень більше запланованого. Водночас є опір децентралізації. На мою думку, сильний імпульс децентралізації дасть передача права розпоряджатися землею об’єднаним громадам», – Олег Синютка керівник Львівської обласної  державної адміністрації.

       

 

 

Цифри кажуть самі за себе, в Уряді прорахували, що Трускавецька громада при об’єднанні отримає чималі кошти на життя та розвиток. Місту пощастило й в тому, що майбутня ОТГ є гармонійною, оскільки всі села зосереджені навколо Трускавця. Так чи інакше ми пов’язані, люди з сіл їдуть до Трускавця на роботу, багато хто залишається і створює тут сім’ї.
     

  «Сьогодні ми чуємо про невідворотність реформи та нового устрою територій. Маємо бути готовими до цього, маємо брати відповідальність за своє майбутнє і не чекати коли нам зверху скажуть як жити. Я розумію, що після об’єднання громад будуть вибори, але це не головне сьогодні, і не причина позбавляти наш курорт Трускавець майбутнього. Моє завдання розвивати наше місто, а, власне, завдяки реформі ми отримаємо чималу територію де можна реалізовувати різноманітні бізнес-проекти від аквапарку до гірсько-лижної траси. Я бачу в об’єднанні хороші перспективи для усіх», –  Андрій Кульчинський міський голова Трускавця.

 

 

   

 

 

 

«Подібна ситуація до сьогоднішньої ситуації з ОТГ, вже була в листопаді 1992 року. Депутати першого демократичного скликання довго обговорювали нові межі курорту. На жаль, їх не затвердили, а згодом вже було запізно. Навколишні села захопили собі ласі шматки. За межами курорту опинилися санаторій “Полонина”, Помірки, господарські зони та інші території. Трускавець обмежили з усіх сторін.
До речі, в 1975 році був розроблений проект санітарних зон(першої, другої та третьої, затверджені Постановою № 548). Враховуючи ці зони, площа курорту мала б становити 5 тисяч 826 гектарів. Натомість маємо 744 гектари. Межі, що існують не мінялися ще з 1966 року, за виключенням невеличких ділянок в районі міської лікарні. Ми вже провели переговори з обласними депутатами від «Об’єднання «Самопоміч», просили їхнього сприяння. Висновок однозначний – треба діяти. Трускавцю потрібен розвиток», – Олег Карпин депутат міської ради VII демократичного скликання голова фракції «Самопоміч».

 

 «Створення ОТГ для Трускавця і для сіл дає велику перспективу. Можливо сьогодні не всі її бачать. Та слід розуміти, що це дасть поштовх для розвитку курорту, а відповідно будуть розвиватись і навколишні села. Я говорю про розвиток інфраструктури. Відпочивальники, окрім «Нафтусі», матимуть можливість поїхати в той же Орів на гірськолижний курорт, на гірську велосипедну трасу – відкривається маса можливостей. В першу чергу для місцевих бізнесменів. В Трускавці між ними є велика конкуренція. Збільшення територіальної громади дозволить бізнесменам реалізовувати свої бізнес-плани, не обмежуючись лише територією міста. При тому податки будуть йти в бюджет ОТГ. В сьогоднішніх умовах, коли за окружною дорогою вже не наша земля, ніхто не зможе нічого реалізувати. Пропадає багато бізнес-талантів. Щодо формату, я не дуже бачу Станилю в цьому контексті. На мою думку Станилі найкраще об’єднатись зі Стебником. А Орів, Уличне, Доброгостів – це дуже перспективні місця. Це перш за все територія, окрім того там є чимала історична спадщина, а це нові напрямки туризму. Якась маленька частинка людей проти ОТГ. Після створення громади відбудуться вибори. І міський голова обиратиметься всією громадою. Певні особи бояться, що в цьому процесі їх рейтинг розсіється, і вони не пройдуть. Саме тому вони висловлюють негативні думки про ОТГ», – Руслан Цехмейстер депутат Трускавецької міської ради VII демократичного скликання, голова фракції «ГО «Народний Контроль».    

 

    «Формат ОТГ саме в такому складі обговорюється ще від грудня минулого року, ми його цілком підтримуємо. Наша фракція планує провести збір підписів за запропоновану конфігурацію. Створення ОТГ у плані туристичної рекреації розвитку курорту є дуже перспективною», – Зоряна Домбровська депутат міської ради VII демократичного скликання голова фракції «УКРОП».


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *