Рівно 74 роки тому, 5 березня 1950 р., в бою під Білогорщею (тепер це район м. Львова) загинув легендарний очільник Української Повстанської Армії Роман Шухевич. Його прізвище наводило і наводить жах на московитів: спочатку вони зробили все, щоб стерти ім`я командира УПА з пам`яті та з історії, а в ніч на 1 січня 2024 року знищили музей Шухевича в Білогорщі. Але задуми московитів будуть зруйновані, а пам’ять про Шухевича та інших Українських Героїв житиме вічно.

Згадали та вшанували Шухевича і в Трускавці. Відділ освіти та учнівське самоврядування організували та провели на базі СЗШ №1 патріотичний ретрит «Роман Шухевич – командир армії безсмертних», участь в якому взяли команди трьох міських шкіл (№1, №3, та №2-гімназія).  Заходи  до вшанування Романа Шухевича прописані виховним планом відділу освіти Трускавецької міської ради.

Патріотично-виховний захід-ретрит розпочали з виконання Гімну ОУН «Зродились ми великої години» та короткої інформації про життя та діяльність Романа Шухевича. Інформаційно-вступну частину підготувала кафедра істориків на чолі з вчителькою Тетяною Губерською.

Гостем просвітницької події був міський голова Трускавця Андрій Кульчинський, котрий розповів і про зв’язкову Шухевича Дарію Гусяк (родом з Трускавця), і про родину Гарабачів з Уличного, тісно пов’язану з Провідником ОУН Степаном Бандерою, і про братську могилу УСС та українських повстанців на горі Бренів у селі Орів.

Історія – не щось далеке та чуже, вона біля нас, у наших рідних містах та селах, зазначив міський голова. Знати її, пізнавати, ділитися та гордитися славною минувшиною – це завдання кожного свідомого громадянина. Адже хто не знає минулого, не вартий майбутнього.

Вікторина на тему тернистого життєвого шляху Романа Шухевича та його родини показала високий рівень знань учнів усіх трьох трускавецьких шкіл. Слідкували за чесністю змагального процесу головний спеціаліст відділу освіти з виховної роботи та позашкілля Олександра Дирко та очільниця учнівського самоврядування СЗШ №1 Софія Нестеренко. Як зазначила Олександра Дирко, у цій вікторині головне не перемога, адже метою заходу було популяризувати постать Героя України Романа Шухевича та більше дізнатися про історію націоналістичного руху в Україні. І цієї мети було досягнуто.

У кінці ретриту кожна команда навела десять аргументів чому феномен Шухевича є важлива для сучасної молоді. Також лідери команд отримали завдання провести інформаційні ретрити про Шухевича між учнями своєї школи.

Перейти до вмісту