Про збільшення надходжень зборів у міський бюджет на понеділковій нараді розповів Андрій Кульчинський, міський голова Трускавця. Порівняльний аналіз надходжень до міського бюджету було проведено за період з січня по червень 2016 року та за відповідний проміжок часу 2017 року.

Із податків та зборів, які залишаються в місті, бачимо значний ріст податку з доходів фізичних осіб, який становить 70,2%. Також відносно 2016 року середня заробітна плата по місту у 2017 році збільшилась у 2,5 рази. Щоб досягнути такого результату керівництво міста працювало у двох напрямках: зменшення кількості підприємств-мінімізаторів, які мають не зареєстрованих працівників та контроль рівня зарплат. Це власне і є пряма кореляція між величиною зарплати та кількості офіційно зайнятих людей.

Збільшився й акцизний збір. За перше півріччя цього року навантаження на сферу, яка сплачує акциз виросло відносно відповідного періоду минулого року на 17%. Це – показник купівлі нафтових продуктів, алкогольних та тютюнових виробів, до його збільшення призвело збільшення туристів.

Збільшення кількості гостей цьогоріч підтверджує й зріст туристичного збору, який напряму пов’язаний із відвідуваністю курорту на 21% та ріст єдиного податку на 34%. Останній показник формується із сплати дохідної частини від ведення бізнесу. Більше туристів – більший товарообіг, більший дохід – більші відрахування.

Нагадаймо, бюджетна децентралізація стартувала з 1 січня 2015 року і торкнулась кожного міста України. Відтак міським бюджетам залишили вищеперелічені збори та податки, а також делегували видатки на комунальні платежі всіх бюджетних установ, які у Трускавці, до прикладу, становлять понад 10 млн.грн. Тож тепер добробут міст залежить виключно від вірних менеджерських рішень та посильної роботи очільників міст.

Що ж стосується Трускавця – показники податків та зборів від 2015 року показують стабільний ріст, що дає підставу стверджувати, що курорт тримає позитивну динаміку та розвивається.

Залишити відповідь

Перейти до вмісту