У лютому, в порівнянні зі січнем, середній розмір субсидії на одну сім’ю зріс у 4,2 рази. Найбільші розміри субсидій – у Тернопільській та Львівській областях, передає Громадське з посиланням на Державну службу статистики. У Трускавці 4000 сімей отримують субсидію. Сьогодні трускавчани одні з небагатьох українців, які вже оформляють пільгу на електричне опаленя. Як повідомила Віра Ільницька начальник управління праці та соціального захисту Трускавця за останні місяці прийнято 170 заяв щодо субсидії на електроенергію.

КОМУ І ЯК ПРИЗНАЧАЄТЬСЯ СУБСИДІЯ НА ОПАЛЕННЯ ЕЛЕКТИЧНИМИ ПОБУТОВИМИ ПРИЛАДАМИ
Якщо в установленому порядку здійснено відключення споживачів від централізованого теплопостачання та населення для обігріву приміщень використовує побутові електроприлади, то для розрахунку субсидій в опалювальний сезон застосовуються соціальні нормативи користування електропостачанням для індивідуального опалення. 
Зазначені розрахунки здійснюються на підставі акту обстеження матеріально-побутових умов сім’ї та акта обстеження стану зовнішніх і внутрішньобудинкових електромереж на їх відповідність вимогам нормативно-правових актів, проведених організаціями, які здійснюють обслуговування таких мереж. В м.Трускавці до таких організацій належать ТКО «Комфорт-сервіс» та ОСББ. 
Право на отримання субсидії враховуючи норму як на електричне опалення споживачі, які від’єднанні від централізованого теплопостачання та які для обігріву приміщень використовують побутові електроприлади, отримали згідно постанови Кабінету Міністрів України від 06.09.2014 року №409, яка набула чинності з 1 жовтня 2014 року. До цього норми, яка надавала б можливість отримувати субсидію в таких випадках не було.

СЕРЕДНІЙ РОЗМІР СУБСИДІЙ В М. ТРУСКАВЦІ, В ТОМУ ЧИСЛІ НА ОПАЛЕННЯ
Станом на 01.03.2016 року програмою житлових субсидій в м. Трускавці охоплено 3959 сімей( 9834 осіб). Середній розмір субсидії становить 932,64 грн., середня вартість житлово-комунальних послуг в межах норм споживання становить 1203,77 грн. Середньомісячний дохід особи з числа отримувачів житлових субсидій – 1268,32 грн. З числа отримувачів житлових субсидій 2511 сімей користуються газовим опаленням, середній розмір субсидії на газове опалення становить 846,06 грн, центральне опалення у 549 сімей, середній розмір субсидії на центральне опалення – 467,70 грн.

СУБСИДІЮ ПЕРЕРАХУЮТЬ В РАЗІ ПОДАННЯ НЕВІРНОЇ ІНФОРМАЦІЇ ПРО ДОХОДИ

Інформація, яку отримувач субсидії зазначає в декларації про доходи та майновий стан ретельно перевіряється. Якщо громадянин приховав або свідомо подав недостовірні дані про доходи (не зазначив один із видів доходів) та майновий стан, 
що вплинули на встановлення права на субсидію, внаслідок чого йому була надміру перерахована сума субсидії, надання раніше призначеної субсидії припиняється з місяця, в якому виявлено порушення. 
Сума субсидії, перерахованої (виплаченої) надміру повертається за вимогою органу, що призначив субсидію. 
У разі коли громадянин добровільно не повернув надміру перераховану (виплачену) суму субсидії, питання про її стягнення , вирішують у судовому порядку.

ПРИЗНАЧЕННЯ СУБСИДІЙ НА ОПАЛЕННЯ ЕЛЕКТРИЧНИМИ ПОБУТОВИМИ ПРИЛАДАМИ НА ЕТАПІ ПРИЙОМУ ЗАЯВ і БУДУТЬ ПРИЗНАЧАТИСЯ З МІСЯЦЯ ПОДАННЯ ЗАЯВИ.

Триває прийом заяв на призначення житлових субсидій для осіб, які використовують для опалення електричні побутові прилади. Механізм прийому незмінний, достатньо заповнити бланк заяви та декларації, а всі необхідні довідки (розмір зарплати, пенсії, допомог, розмір платежів), в тому числі й необхідні акти обстеження електромереж на їх відповідність вимогам нормативно-правових актів працівники управління соціального захисту отримують на запити. Станом на 22.03.2015 року прийнято 170 заяв, триває збір необхідної інформації, після отримання якої впродовж 10 днів управління приймає рішення про призначення субсидії та надсилає заявнику повідомлення про прийняте рішення. Субсидії будуть призначатися з місяця подання заяви.

РОЗМІР СУБСИДІЙ НА ЕЛЕКТРИЧНЕ ОПАЛЕННЯ ТА МЕХАНІЗМ КОМПЕНСАЦІЇ

Розмір субсидії індивідуальний для кожного домогосподарства і залежить від: доходів осіб, що отримують субсидію та кількості зареєстрованих осіб, від площі житла, поверховості будинку, наявності газових приладів, виду лічильника на електроенергію, виду опалення.
Для осіб, які для обігріву квартир використовують електричні побутові прилади встановлено соціальні норми споживання електричної енергії як для електричного опалення. Норма становить 65 кВт•г на 1 кв. метр опалюваної площі на місяць в опалювальний період. Також значення має кількість поверхів в багатоквартирному будинку. Для прикладу, якщо квартира має 43 м.кв. опалювальної площі та знаходиться в 5 поверховому будинку, норма споживання становитиме 43*65*0,41 (корегуючий коефіцієнт для Львівської області)=1145,95Квт. на місяць. Крім цього, надається норма для освітлення приміщення 90 Квт на особу та 30 Квт на кожного наступного члена сім’ї, але не більше 210 Квт на сім’ю. 
Кошти, визначені для компенсації вартості оплати житлово-комунальних послуг, щомісячно перераховуються на особові рахунки одержувачів житлових субсидій в організації, що надають такі послуги. Покриття витрат здійснюється за рахунок коштів державного бюджету.

Залишити відповідь

Перейти до вмісту