У Трускавці обговорили аспекти реформування, з огляду на досвід Польських сусідів

У рамках Фестивалю Польської Культури у Трускавці відбулась конференція на тему: «Шляхи і способи зміцнення добросусідських стосунків між Україною та Польщею в сучасній непростій геополітичній ситуації. Роль органів місцевого самоврядування і неурядових організацій в спільній промоції обох країн». Модератором та співорганізатором конференції був голова правління ГО “Європейська інтеграція України” Іван Цегенько”


Крім того, обговорювали актуальні питання, щодо реформ децентралізації та об’єднання територіальних громад. До дискусії активно долучились представники Польських повітів, гмін та міст, які приїхали на Фестиваль. Зокрема, Яніна Квєчень – староста Картузького повіту, Генрік Колодій – почесний Консул України в Щеціні. Українську сторону представляли управлінці районних та міських рад, зокрема, Володимир Шутко, керівник Дрогобицької РДА, Андрій Кульчинський міський голова Трускавця, Тарас Кучма голова Дрогобича, Петро Старосольський, голова Стебника, а також обласні депутати: Михайло Задорожний та Олексій Балицький. 

Конференція проходила у формі діалогу, тож усі учасники висловлювали думки та задавали питання. З актуального: представники самоврядування Польщі розповіли про доступні фінансові ресурси з Європи, які для них сьогодні відкриті, а також про те, як розподіляються локальні бюджети. 
«Самоврядування це найкраще, що є в Польщі зараз. Кожне самоврядування має своє завдання яким займається. Ми маємо певний бюджет та добре знаємо куди направити кошти, тож самі робимо вибір, що найперше робити в місті. Ми також переймали досвід інших успішних Європейських країн», – зазначила Яніна Квєчень. Вона закликала голів міст, керівників області їхати на Захід і саме там перебирати найкращий досвід управління та запросила до свого Повіту.
Генрік Колодій – почесний Консул України в Щеціні, відзначив позитивний вплив, який справить на Україну та її громадян введення безвізу. За його словами це неабияке досягнення для українців, що допоможе швидкому та ефективному розвитку країни.

У рамках конференції учасникам перезентували промоційний ролик про Трускавець та відеосюжет про роботу й досягнення Міжнародної клініки відновного лікування ім. Козявкіна. 

Зазначимо, що Фестиваль Польської Культури в Трускавці стартував 19 травня і продовжиться до 21-го. В програмі також: презентації витворів рукоділля, дегустування автентичних страв та виступи етно-гуртів на головній сцені міста.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *