21 травня відбулось виїзне спільне засідання  Комітету  Верховної Ради України з питань сім’ї , молодіжної політики, спорту  та туризму на чолі з головою Комітету Артуром Палатним і Комісії Сейму Республіки Польща з питань фізичної культури, спорту і туризму на чолі з головою Комісії Іреніушем Расом, на тему: «Шляхи співробітництва України та Польщі щодо формування туристично-інвестиційної привабливості України».

Організаторами  заходу виступили: Комітет Верховної Ради України з питань сім’ї, молодіжної політики, спорту  та туризму, Трускавецька міська рада та ГО «Європейська інтеграція України».

На засідання були запрошенні:  Олег Синютка – голова ЛОДА, Парасковія Дворянин – заступник  голови ЛОР, Вєслав Мазур – генеральний Консул Республіки Польща у Львові, Роман Теребець – Начальник управління туризму та курортів ЛОДА, Роман Матис – начальник управління інвестиційної політики ЛОДА, Володимир Шутко – голова ДРДА, Михайло Сікора – голова Дрогобицької районної ради, Тетяна Терлецька – голова Старосамбірської районної ради, засновники та директори санаторних, курортних, гірськолижного комплексів, кулінарних арт-проектів та представники компаній туроператорів.

На засіданні розглядали питання співпраці України та Польщі у туристичній сфері, зокрема необхідність:

  • впровадження механізмів економічного стимулювання розвитку туризму та рекреації шляхом створення вільних туристичних зон; виділення державою грантових коштів на співфінансування інноваційних проектів, що направлені на підвищення конкурентоздатності регіонального туристичного продукту;
  • надання пільгових та довготермінових кредитів органам місцевого самоврядування для інвестиційної розбудови об’єктів туристичної та курортної інфраструктури;
  • спрощення процедури та скорочення термінів видачі дозвільних документів і погоджень на проектування та будівництво санаторно-курортних закладів;
  • сприяння залученню заходів та подій в Україну міжнародного значення.

Також у зверненні до Кабінету Міністрів України, Комітет рекомендував при розробці проекту Закону про Державний бюджет України на 2017 рік передбачити фінансування:  

  • на впорядкування дорожньої інфраструктури до об’єктів туристичної відвідуваності;
  • на ознакування автомобільних доріг туристичними знаками;
  • фінансування реконструкції Трускавецького курортного парку;
  • розглянути можливість створення державного фонду підтримки туристичної галузі, з метою промоції та співфінансування  туристичних проектів, в тому числі проектів міжнародної технічної допомоги;
  • сприяти на міждержавному рівні відкриттю   пішохідних та малолітражних міжнародних пунктів пропуску («Нижаковичі-Мальховичі», «Белз-Будинін», «Боберка-Смольник», «Мшанець-Бистре», «Угнів-Деніска») та дорожньої мережі між ними, мережі велосипедних доріжок;
  • надання лісам в околицях міста Трускавця статусу Національного природного парку.
  • розробку та реалізацію українсько-польських транскордонних туристичних продуктів;
  •  розробку та впровадженя механізмів впливу на забудовників, які заморозили на тривалий час процес будівництва.

Артур Палатний, голова Комітету ВРУ з питань сім’ї, молодіжної політики, спорту та туризму, звернувся до польських колег зі словами подяки польським народу та владі за підтримку України в не легкий для неї час та висловив сподівання на те, що партнерські відносини між цими країнами надалі тільки міцнішатимуть.  

Парасковія Дворянин у вітальному слові закцентувала: «Є кілька  феноменів сьогоднішнього засідання. Я тішусь з того, що комітети ВР виїжджають на міста. Це означає, що це скликання має перспективу, адже в містах і селах є сила України. Ми сьогодні в залі маємо представників країни, яка є справжнім добрим сусідом. Яка не тільки ставить нам високий бал на Євробаченні, а ще й допомагає утвердитися у правильному цивілізаційному шляху розвитку України. Ще один феномен – місто Трускавець, яке є послідовним у своїх бажаннях, адже кілька тижнів тому у цьому залі була підписана чотиристороння угода з представниками Польщі. Тож це не один крок, а стратегія цього міста. Також сьогодні в повному складі є присутня обласної ради  з питань туризму та культури. Це означає, що ці люди зацікавлені, щоб розвиток був не тільки формальним і на папері. У  залі є присутні успішні підприємці Львівщини, які ще кілька років тому не дуже комунікували з владою. Це ознака довіри до влади. Ми сьогодні багато говоримо про туризм  в загальному, хоча необхідно говорити про індустрію туризму. Це не лише перебирання досвіду, як на мене, а й вміння креативити, втілювати добрі, сучасні ідеї, подати своє, зберігати українську національну ідентичність, показувати те, чим Україна може пишатись». Як приклад міста з найуспішнішою туристичною інфраструктурою заступник голови ЛОР навела Львів.

Анна Романова, секретар Комітету ВРУ з питань сім’ї, молодіжної політики спорту та туризму, розповіла, що ідея провести виїзне засідання в Трускавці виникла завдяки стрімкому розвитку курортного міста: «Хочу відзначити місто Трускавець, серед когорти тих, які найактивніше розвиваються в плані туристичної індустрії. Для польських колег, інвесторів це місто насам перед цікаве тим, що воно знаходиться недалеко від польського кордону, через історичну близькість і спільності історій,  а також через те, що трускавецька влада йде на зустріч інвесторам. Я думаю, що такі міста як Трускавець треба підтримувати присутністю вищих щаблів влади. Для інвестора це свого роду сигнал, що сюди можна приходити з інвестиціями, влада відкрита і дає можливість інвестувати. Трускавець сьогодні – приклад для інших міст».

Приймаючи виїзне засідання Трускавець отримав надзвичайну можливість в особі Андрія Кульчинського – міського голови Трускавця – звернутись до учасників Комітету та Комісії за консультацією та сприянням у важливих для міста питаннях. Так, Роман Теребенець порадив Трускавцю розробити орієнтоване на певну аудиторію брендування: «Трускавець уже є бренд, відомий в Європі курорт. Треба обрати правильне позиціювання, визначитись який турист вам потрібен: чи це сімейний туризм, чи молодий, чи це сугубо лікування. Для отримання гарного результату ці питання треба добре пропрацювати».

Присутні на засіданні підприємці регіону висловили свої зауваження та побажання, які також були включені до рекомендаційного рішення Кабінету Міністрів України. Як зауважила, Анна Романова, такий діалог відбувся вперше.

Залишити відповідь