Трускавецька ДПІ ГУ ДПС у Львівській області інформує, що порядок обрання або переходу на спрощену систему оподаткування  для платників єдиного податку першої – третьої груп здійснюється відповідно до пункту 298.1 статті 298 Податкового кодексу України.

Для переходу на спрощену систему оподаткування суб’єкт господарювання подає до контролюючого органу за місцем податкової адреси заяву.

Cуб’єкт господарювання, який є платником інших податків і зборів відповідно до норм ПКУ, може прийняти рішення про перехід на спрощену систему оподаткування шляхом подання заяви до контролюючого органу не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку наступного календарного кварталу.До поданої заяви додається розрахунок доходу за попередній календарний рік.

Новозареєстровані фізичні особи – підприємці, які обирають першу або другу групу єдиного податку подають заяву про застосування  спрощеної системи оподаткування до закінчення місяця, в якому відбулася державна  та вважаються платниками єдиного податку з першого числа місяця, наступного за місяцем, у якому відбулася державна реєстрація.

Новозареєстровані фізичні особи – підприємці, які обирають третю групу  та ставку 5 відсотків єдиного податку подають заяву про застосування  спрощеної системи оподаткування протягом 10 днів з дня державної реєстрації та  вважаються платниками єдиного податку з дня їх державної реєстрації.

Заяву про застосування спрощеної системи можна подати в електронному вигляді через Електронний кабінет платника.

Для цього необхідно в приватній частині Електронного кабінету в  меню ,,Ведення звітності” обрати рік та місяць,  в якому створюється заява та з переліку електронних  форм обрати  заяву за формою F0102003. При цьому за замовчуванням встановлюється орган ДПС за місцем основної  реєстрації. У запропонованій формі необхідно заповнити відповідні поля та надіслати. При цьому реєстраційні дані платника заповняться автоматично.

Квитанції про прийняття та реєстрацію поданої  заяви в контролюючому органі можна переглянути в меню ,,Вхідні/вихідні документи”.

Увійти до Електронного кабінету можна, ідентифікувавшись за допомогою електронного цифрового підпису будь-якого надавача.

Фізична особа – підприємець може самостійно обрати спрощену систему оподаткування та бути платником єдиного податку першої-третьої  групи, за умови, що  така особа відповідає вимогам пункту 291.4  статті 291 Податкового кодексу України.

Перехід на спрощену систему оподаткування  можливий лише один раз протягом календарного року.

Не можуть бути платниками єдиного податку платники,  які на день подання заяви про реєстрацію платником єдиного податку мають податковий борг, крім безнадійного що виник внаслідок форс-мажорних обставин.

Перейти до вмісту