Сьогодні в Україні відзначається День прикордонника. Свято встановлено згідно з указом Президента від 27 квітня 2018 року «З метою вшанування мужності та героїзму захисників державного кордону України, враховуючи внесок прикордонників у боротьбу за незалежність України».

 Дата цього свята вибрана не випадково: саме цього дня у 1918 році під час російсько-української війни, армія УНР вийшла на кордон України та встановила на ньому державні символи.

 Як відомо, 9 лютого 1918 року в Бресті був підписаний Брестський мирний договір, згідно з яким Німеччина, Австро-Угорщина, Туреччина і Болгарія визнали Україну самостійною державою. Однією з умов договору було надання Німеччиною і Австро-Угорщиною військової допомоги для визволення України від більшовиків. На початок весни 1918 року майже вся територія Лівобережної України знаходилась під їхньою окупацією й була розірвана на декілька «радянських» республік, зокрема Донецько-Криворізьку, Одеську, Кримську.

 Масштабний український контрнаступ почався за підтримки союзницьких військ (передусім німецьких) на початку березня 1918 року. Визволення Донбасу від більшовиків було покладено на Запорозьку дивізію військ УНР, яку 9 квітня 1918 року переформували в корпус, і завершилося 30 квітня. Тоді піхотний полк дійшов до станції Колпакове, що знаходилась на кордоні УНР і Донської республіки. Станцію було взято, про що, як тільки-но було встановлено телеграфне сполучення, сповістили Київ. У телеграмі йшлося, що віднині «український жовто-синій прапор майорітиме на кордоні цих земель, даючи знати всьому світові, що українська держава вільна і незалежна».

 Запровадження святкування професійного свята українських прикордонників 30 квітня зроблено у контексті проведення декомунізації та низки кроків, здійснених в Україні за останні роки, які зміцнюють національну ідентичність.

 Специфіка та напрацювання, сучасні технології і мудрий підхід, аж до цього часу дозволяють нашим прикордонникам на належному рівні підтримувати цілісність і суверенність державних кордонів, всіх ділянок та територій.

 У цей День ми приєднуємося до всіх привітань на адресу ветеранів і службовців прикордонних служб! Бажаємо їм завжди мати високий бойовий дух, міцне здоров’я і надійне домашнє вогнище! Зі святом Вас, дорогі прикордонники! Успіхів і миру Вам і Вашим родинам!

 

Перейти до вмісту