1 млн 400 тис. грн поворотної допомоги для ТОВ «Трускавецький водоканал» виділили депутати, аби забезпечити виплату заробітних плат працівникам та оплату енергоносіїв.

 Як стало відомо на сесії міської ради, станом на 23 липня борг «Трускавецького водоканалу» перед КП «Дрогобичводоканал» становить 13,5 млн грн, хоча сума неточна, оскільки йдуть судові засідання. Позатим, якими б не були передумови боргових справ, усі кошти доведеться виплатити. 3 мільйони гривень боргу вже переведені з рахунків ТОВ «Трускавецький водоканал» на рахунки КП «Дрогобичводоканал».

 Відтік грошей з трускавецького підприємства зумовив нестачу коштів для виплат зарплат та оплату електроенергії. Для того, щоб не створювати ще більше проблем потрібно 1 млн 400 тис. грн поворотної фінансової допомоги, про це зазначив Володимир Марченко, директор ТОВ «Трускавецький водоканал» в ході обговорення на засіданні сесії.

 Відповідальні за стан трускавецького підприємства є, і велика частина відповідальності за попередньою каденцією виконкому міської ради, вважають деякі обранці теперішнього скликання.

 На їхню думку, попередня каденція не наважувалась прийняти економічно обгрунтований тариф у період перед виборами, сподіваючись, що боргів не буде, чи якось покриються. Це привело до наростання боргу. Спочатку це було 3 млн грн, а потім держава створила такі умови за яких Трускавець купував воду, як звичайний абонент, без права на гуртовий тариф. ТОВ «Трускавецький водоканал» дуже швидко ставав боржником. Додались і судові збори на сотні тисяч гривень.

 Як зазначив Андрій Кульчинський, сьогодні головне — забезпечити стабільне водопостачання міста, для цього потрібно допомогти водоканалу. Зараз ТОВ «Трускавецький водоканал» на 100 відсотків належить місту. «Це полегшує спілкування з Дрогобичем, бо не потрібно отримувати дозвіл у співвласника, що раніше, різко сповільнювало нам швидкість і адекватність прийняття рішень», зазначає міський голова.

 Стабілізувати роботу підприємства будуть поступово. Найперше всі активи ТОВ «Трускавецький водоканал» перейдуть до КП «Трускавецьвода». «Тут ми діятимемо еволюційно, це не будуть якісь різкі рухи, які можуть негативно вплинути на водопостачання в місті, чи якість води, або на відносини з КП «Дрогобичводоканалом», – наголосив Андрій Кульчинський. Згодом до 2022 року планується віддати всі борги. Також, тепер вже комунальний водоканал має великі шанси отримати фінансування з грантових програм на розвиток та покращення водопостачання у місті.

 Варто зауважити, що за останні 4 роки Трускавецький водоканал зменшив втрати води на 5 тисяч кубів, завдяки проведеним роботам із заміни водогонів у місті. «З 18 тисяч кубів, які ми закачували в систему за добу з озера та з магістрального водогону ми зменшили на 5 тисяч кубів. Це свідчить про правильний шлях обраний на початку каденції, де на першому місці стояв ремонт мереж водопостачання у Трускавці. Також правильним рішенням було опломбування усіх лічильників комерційних споживачів та абонентів», – наголосив Андрій Кульчинський.

 Зазначимо, що ситуація з боргом не впливає на водопостачання Трускавця, у місті докладають максимум зусиль, щоб якнайшвидше стабілізувати й роботу підприємства.

Залишити відповідь

Перейти до вмісту