До уваги голів ОСББ! Міністерство регіонального розвитку будівництва та житлово-комунального господарства роз’яснює

У зв’язку із  зверненням підприємств галузі, ОСББ, органів місцевого самоврядування щодо застосування положень законодавства в частині оплати послуг з управління багатоквартирним будинком Міністерство регіонального розвитку будівництва та житлово-комунального господарства роз’яснює.

Чинною редакцією Закону України «Про житлово-комунальні послуги» (статтею 13) передбачено:

послугу утримання будинків і споруд та прибудинкових територій (прибирання внутрішньобудинкових приміщень та прибудинкової території, санітарно-технічне обслуговування, обслуговування внутрішньобудинкових мереж, утримання ліфтів, освітлення місць загального користування, поточний ремонт, вивезення побутових відходів тощо),

послугу з управління будинком, спорудою або групою будинків (балансоутримання, укладання договорів на виконання послуг, контроль виконання договору тощо).

Ці послуги є окремими житлово-комунальними послугами, як за функціональним призначенням, так і за порядком затвердження цін/тарифів.

Тарифи на послуги утримання будинків і споруд та прибудинкових територій формуються виконавцем послуг відповідно до вимог

Порядку, затвердженого Кабінетом Міністрів України від 01.06.2011 №869, та підлягають обов’язковому встановленню органами місцевого самоврядування.

На відміну від тарифів на послуги з утримання будинкув, споруд та прибудинкових територій, ціни на послуги з управління будинком, спорудою або групою будинків визначаються виключно за договором(домовленістю сторін) діяльності, яка за договором із співвласниками забезпечує належне утримання та ремонт спільного майна багатоквартирного будинку і прибудинкової території та належні умови проживання і задоволення господарсько-побутових потреб.

З метою забезпечення соціального захисту громадян при оплаті ними послуги з управління багатоквартирними будинками послуги, що надаватимуться управителем відповідно до положень вищезазначеного Закону № 417), а також відшкодування витрат на управління багатоквартирним будинком – в будинках ОСББ Кабінетом Міністрів України прийнято постанови:

Від 27.04.2016 №317 «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 6 серпня 2014р. № 409» та № 319 «Про внесення змін деяких постанов Кабінету Міністрів України», якими, зокрема, доповнено перелік житлово-комунальних послуг, на які надаються населенню субсидії послугою послугою з управління багатоквартирними будинками;

Від 28.12.2016р. № 1022 «Про затвердження Порядку визначення граничного розміру витрат на оплату послуги з управління багатоквартирним будинком, витрат на управління багатоквартирним будинком, виходячи з якого надаються субсидії населенню», якою визначено механізм розрахунку граничного розміру витрат на оплату послуги з управління багатоквартирним будинком, витрат на управління багатоквартирним будинком, виходячи з якого надаються субсидії населенню для відшкодування таких витрат.

Однак практична реалізація цих нормативно-правових актів вимагає внесення змін до бюджетного законодавства, а також нормативно-правових актів, що регулюють питання перерахування субвенцій з державного бюджету місцевим бюджетам на надання субсидій населенню.

Так, згідно із статтею 102 Бюджетного кодексу України та згідно із Законом України «Про Державний бюджет України на 2017 рік» передбачено субвенцію з державного бюджту місцевим бюджетам на надання пільг та житлових субсидій населеню на оплату електроенергії, природного газу, послуг тепло-, водопостачання і водовідведення, квартирної плати (утримання будинків і споруд та прибудинкових територій), вивезення побутового сміття та рідких нечистот. Тобто, вказані законодавчі акти не передбачають поняття «управління багатоквартирним будинком».

Наразі зазначений законопроект внесено Міністерством фінансів на розгляд Урядові.

При цьому питання щодо надання пільг на оплату послуги з управління багатоквартирними будинками (пільг на оплату послуги з управління багатоквартирним будинком для мешканців будинків, у яких утворено ОСББ), може бути вирішеним лише на оплату житлово-комунальних послуг.

Відповідно до статті 19 Закону України «Про державні соціальні стандарти та державні соціальні гарантії» виключно законами України визначаються пільги щодо оплати житлово-комунальних на території їх надання.

У зв’язку з цим Мінрегіоном спільно з Міністерством фінансів та Міністерством соціальної політики опрацьовуються можливі шляхи врегулювання цього питання.

Водночас звертаємо увагу, що на сьогодні залишається чинною постанова  Кабінету Міністрів України від 13.11.2013 № 860 «Про надання пільг та субсидій відшкодування витрат на утримання будинків і споруд та прибудинкових територій мешканцями житлових будинків, у яких створено ОСББ (житлово-будівельні кооперативи)».

Згідно з положенням цієї постанови Кабінету Міністрів України для надання пільг та субсидій для відшкодування витрат на утримання будинків і споруд та прибудинкових територій мешканцями житлових будинків, у яких створено ОСББ (житлово-будівельні кооперативи), застосовуються розмір внесків, що спрямовуються на утримання споруд та прибудинкових територій (з розрахунку на 1 кв.метр загальної площі квартири), визначений загальними зборами об’єднання співвласників багатоквартирного будинку (житлово-будівельного кооперативу), але ней більше найвищого тарифу на послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій, встановленого відповідним органом місцевого самоврядування для будинків такої самої поверховості, а у разі їх відсутності – не більше найвищого тарифу на такі послуги, встановленого відповідним органом місцевого самоврядування.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *