ОБЕРЕЖНО – ЗМІЇ!

Гадюка – єдиний отруйний вид змій по усій Україні. Вона збереглася, головним чином в малодоступних степових районах, однак важливо пам’ятати, що зустріч із гадюкою можлива на усій території. Після зимівлі вони з’являються наприкінці лютого, а залягають на зиму в грудні. Від усіх інших змій степова гадюка відрізняється невеликими розмірами (звичайно менше 60 см), товстим тулубом і трикутною головою з різко вираженим шийним відділом і характерним коричневим або чорним зигзагоподібним  малюнком, що йде уздовж хребта.

При укусі невідомої змії не треба піддаватися паніці. Передусім, слід встановити: чи дійсно є причина для занепокоєння? Уважно огляньте місце укусу: якщо укусила гадюка, на тілі потерпілого залишаються сліди двох отруйних іклів (рідше одне) – ранки, які кровоточать й віддалені одна від одної на 1 – 1,5 см. Укуси великих і агресивних, але неотруйних, повзучих виглядають інакше: на шкірі утворюється дуга від безлічі дрібних зубів. Тяжкість отруєння залежить від ряду чинників, передусім – від розмір у змії. Велика гадюка небезпечніше, але важливо пам’ятати, що навіть крихітні (12-17см) новонароджені гадюки отруйні.

СИМПТОМИ:

–  в місцях попадання отрути на перших порах відчувається  свербіж;

– через 10-15 хвилин починає розвиватися  набряк, який досягає свого максимуму через   10-12 годин;

– пульсуючий біль в місці укусу, як правило, незначний. Злегка болять лімфатичні вузли.

Зазвичай картина отруєння цим вичерпується, але у ряді випадків захворювання протікає у важчій формі: хворий блідніє, відчуває запаморочення, страх, можливе зниження артеріального тиску, можлива втрата свідомості.

Орієнтовна послідовність дій постраждалого від укусу:

Упродовж 5-10 хвилин, злегка закусивши зубами шкіру, енергійно відсисати отруту з ранки, спльовуючи кров. Рот при цьому бажано періодично прополіскувати водою. При своєчасному застосуванні цього способу (не пізніше 35 хвилин з моменту укусу) вдається видалити до 40% отрути.

У ротовій порожнині не повинно бути подряпин, ранок і карієсу. Необхідно продезінфікувати ранку (йодом, одеколоном, або горілкою), зняти з ураженої кінцівки обручку, браслет, щільний одяг, взуття, по можливості пити багато рідини.

У перші 2 години після укусу необхідно спожити не менше 3-4 літрів рідини (молока, води, не сильно солодкого чаю), переміститися, за можливості, в прохолодне, затінене місце. Здійснювати тривалі переходи в жару небажано й небезпечно. Потрібно забезпечити тому, хто потерпів, повний спокій. Хворого необхідно відвезти до найближчої лікувальної установи, де йому нададуть кваліфіковану медичну допомогу та введуть полівалентну протизміїну сироватку.

Якщо Ви знаходитеся за кермом автомобіля, не намагайтеся вести машину самостійно: – можлива втрата свідомості, що приведе до аварії.

При укусі змій

КАТЕГОРИЧНО ЗАБОРОНЯЄТЬСЯ:

– піддаватися паніці: хвилювання стимулює прискорення сердечного ритму, що сприяє швидкому попаданню отрути в кров;

–  накладати на уражену кінцівку джгут;

–  робити надрізи в місцях укусу або припікати ранки, обробляти місце укусу розчином марганцю або господарського мила, вживати алкоголь .

Профілактика зміїних укусів включає прості запобіжні заходи:

– у «зміїній» місцевості носіть високе взуття;

– не намагайтеся упіймати гадюку або взагалі невідому Вам змію;

– при ночівлі в степу уникайте розташування поблизу колоній мишей-полівок, інших гризунів, гущавини кущів, тобто улюблених місць полювання гадюки;

– переміщаючись по степу вночі, користуйтеся ліхтарем;

– виїжджаючи на сімейний пікнік або риболовлю, не полінуйтеся провести бесіду з дітьми.

Пам’ятайте: при зустрічі з людиною гадюка (змія) поводиться тактовно — поступається дорогою або намагається сховатися. Але всякий різкий рух з Вашого боку може бути розцінений як агресія.

Гадюка ні за яких обставин не нападе першою!

Не знищуйте змій – усі вони знаходяться під охороною закону!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *