Трускавецька ДПІ ГУ у Львівській області інформує, що для фізичних осіб – підприємців (крім осіб, які перебувають на спрощеній системі оподаткування) встановлено граничний термін подання податкової декларації про майновий стан і доходи за звітний податковий період що дорівнює календарному року – до 1 травня року, що настає за звітним, тобто за результатами 2023 року декларацію необхідно подати до 1 травня 2024 року.

Об’єктом оподаткування фізичної особи – підприємця на загальній системі оподаткування є чистий оподатковуваний дохід, тобто різниця між загальним оподатковуваним доходом і документально підтвердженими витратами, пов’язаними з господарською діяльністю такої фізичної особи – підприємця. До складу загального оподатковуваного доходу зараховується виручка, що надійшла фізичній особі – підприємцю як в грошовій, так і в натуральній формі. Дохід, виражений в іноземній валюті, перераховується у гривнях за офіційним курсом гривні до іноземної валюти, встановленим НБУ на дату отримання такого доходу.

Доходи фізичних осіб – підприємців, отримані протягом календарного року від провадження господарської діяльності, оподатковуються за ставкою 18 відсотків від об’єкта оподаткування.

Фізичні особи – підприємці зобов’язані вести облік доходів і витрат та мати підтверджуючі документи щодо походження товару. Типова форма, за якою здійснюється облік доходів і витрат фізичними особами – підприємцями затверджена наказом Міністерства фінансів України від 13.05.2021 № 261. Облік доходів і витрат ведеться в паперовому або електронному вигляді, у тому числі засобами електронного кабінету.

Фізичні особи – підприємці подають річну податкову декларацію, в якій поряд з доходами від підприємницької діяльності мають зазначатися інші доходи з джерел їх походження з України та іноземні доходи, а також відомості про суми єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, нарахованого на доходи від підприємницької діяльності.
Суму податку, зазначену у поданій податковій декларації, платник зобов’язаний сплатити протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем граничного строку подання такої декларації.

Нагадуємо, порядок оподаткування доходів фізичних осіб – підприємців визначений статтею 177 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI із змінами та доповненнями.

Перейти до вмісту