Учора, 22 квітня, у Трускавці на базі готельно-курортного комплексу «Карпати» відбулося відкриття форуму «Демократичний тиждень Карпатського моря». Організатор Форуму – однойменна громадська організація (керівник Лілія Гончаревич). Захід проходить за підтримки Львівської ОДА. Суттєву допомогу в організації форуму надала Трускавецька міська рада в особі керуючої справами міськвиконкому Олени Петранич.

Форум є аналогом норвезької відкритої дискусійної платформи Arendalsuka і має на меті спільний пошук відповідей на ряд наболілих запитань. Участь в дискусіях беруть відомі політики, бізнесмени, громадські діячі, лідери громадської думки з України, Норвегії та країн Балтії. Форум проходить офлайн, тобто наживо, але частина спікерів, особливо з закордону, доєднується до нього в режимі онлайн.

Дрогобиччина представлена на Міжнародному форумі «Демократичний тиждень Карпатського моря» досить потужно. Участь в заходах беруть керівництво Дрогобицької районної військової адміністрації та представники всіх п’яти громад нашого регіону (Трускавецька, Дрогобицька, Бориславська, Східницька та Меденицька). Львівську ОВА на форумі представляє заступниця голови ЛОВА Христина Замула.

Під час церемонії відкриття форуму учасники підписали спільну декларацію про міжнародну підтримку України. Після цього відбулися панельні дискусії «Місцеве партнерство, глобальний вплив. Посилення регіональної співпраці від Карпат до Фіордів», «Виклики системи колективної безпеки», «Наслідки повномасштабної війни та відповідальність російської федерації за військові злочини проти мирного населення».

Сьогодні, 23 квітня – другий день форуму. Панельні дискусії будуть присвячені європейській інтеграції, оборонній сфері, енергоефективності, правозахисній тематиці. Детальніше з програмою заходів можна ознайомитися за цим посиланням.

В рамках форуму проходять заходи для молоді, бізнесу, митців, наукових установ, презентації, безкоштовні покази фільмів тощо.

Форум триватиме впродовж п’яти днів і має на меті об’єднати лідерів суспільної думки, офіційних чиновників, політиків, громадських активістів, громадські організації, журналістів, бізнесменів, а також міжнародних партнерів для поглиблення співпраці між Україною, країнами Північної Європи, Балтії та іншими країнами-партнерами, консолідацію зусиль для наближення перемоги України.

«Пам’ятаю, що під час своїх виступів на цьому майданчику в Норвегії я мріяла про започаткування цієї платформи в Україні, проте ще півроку тому це здавалось неможливим. Але, як відомо, українці вміють втілювати неможливе у реальність», – відзначила засновниця «Carpathian Sea Democracy Week» доктор Лілія Гончаревич, котра в 2022-2023 роках була Послом України в Норвегії.

Фоторепортаж Віталія Циніцького з першого дня Міжнародного форуму «Демократичний тиждень Карпатського моря» можна переглянути тут.

Перейти до вмісту