Модель впровадження інклюзивного навчання в закладах дошкільної освіти обговорили у дитсадку «Ялинка» з експертами з Румунії та Бельгії.

Це другий візит фахівців-іноземців цієї галузі у Трускавець. Нагадуємо, перший відбувся в вересні 2017 року, тоді ж було підписано меморандум про співпрацю.

Франк Ван ден Ейден (Бельгія), Шаболькс Герман та Андреа Вангер (Румунія) – соціальні педагоги, фахівці, які спеціалізуються на інклюзивній освіті прибули в Україну для проведення тренінгів з соціальної інклюзії. У Трускавці, зокрема, обговорювали значення інклюзивної освіти в ранньому дитинстві.

«Рівень інклюзії в місті демонструє рівень цивілізованості міста. Ми прагнемо забезпечити комфорт та зручності для усіх верств населення, це наша мета – соціальне задоволення мешканців. Інклюзія – це нова форма освіти, нові підходи та норми, ми готові їх втілювати. Нам пощастило, що ми не йдемо цим шляхом всліпу, а нам допомагають іноземніі експерти з багаторічним досвідом. Як бачимо, наші попередні напрацювання дають плоди. Це саме той результат, який піднімає рівень Трускавця на щабель вище», – прокоментував зустріч міський голова Трускавця Андрій Кульчинський.

Організаторами тренінгової програми виступив соціально-гуманітарний факультет (в особі декана факультету Ігора Гриника та завідувача кафедри соціальної педагогіки та корекційної освіти Тетяни Логвиненко) Дрогобицького державного педагогічного університету ім.Івана Франка, Трускавецька міська рада спільно з неурядовою організацією «Орадеа» (Бельгія), реабілітаційним центром для осіб з особливими потребами «Зевенбеоген» (Бельгія), реабілітаційним центром для осіб з особливими потребами «Кристал» (Румунія).

Основним об’єктом співпраці з експертами є проект впровадження інклюзії в садочку «Ялинка», саме для нього розроблятиметься робоча модель. Схожі тренінги, на перспективу, проведуть й у інших садочках міста.

Також організатори повідомили, що 17 представників освітньої галузі Трускавця візьмуть участь у наступному семінарі-тренінгу на тему: «Практичні уміння та навички для персоналу інклюзивних навчальних закладів», який відбудеться в Дрогобицькому державному педагогічному університеті ім.Івана Франка: «Тренерами на семінарі будуть бельгійські та голандські фахівці, очікується візит Надзвичайного і Повноважного Посла Королівства Бельгія. У цих, вкрай важливих навчальних, семінарах візьмуть участь 36 освітян, як бачите, половина – трускавчани. Нас тішить велика зацікавленість у розвитку сфери з боку Трускавця», – зауважила завідувач кафедри соціальної педагогіки та корекційної освіти Тетяна Логвиненко.

Залишити відповідь