Українці все частіше звертаються за дельфінотерапією через події на сході України

Все більше людей звертаються до розважально-оздоровчого комплексу «Оскар» по психологічну реабілітацію за допомогою дельфінів. Це пов’язано із посттравматичним стресом, які люди отримують через військові дії на сході України. Про це в прямому ефірі ранкової програми «Доброго ранку, Львове» на ТРК Львів розповів кандидат наук, спеціаліст з дельфінотерапії Ярослав Моргун.

Ярослав Моргун зазначив, що в основному дорослі звертаються до розважально-оздоровчого комплексу з дельфінами по психологічну реабілітацію через наявність стресів, втом. Однак останнім часом все частіше люди звертаються по допомогу із посттравматичними розладами через війну.

«В основному дорослі до нас звертаються з такими проблемами як стреси, втоми, а зараз у зв’язку з подіями на сході України почали звертатися із посттравматичними розладами. Це люди, які пережили складні життєві ситуації, в тому числі учасники бойових дій», – зазначив дельфінотерапевт.

Щоправда більшість клієнтів у Ярослава Моргуна звісно є діти із певними захворюваннями. «Ми ведемо статистику, певні дослідження, тому я можу одразу сказати, що основна маса діток, які до нас приходять, це діти з певними проблемами. В першу чергу це дитячий церебральний параліч (ДЦП), розлади аутичного спектру і це дітки з затримками психічного та мовленнєвого розвитку, дітки з неврозами тощо. Насправді той спектр діагнозів, з якими ми працюємо, він достатньо широкий», – розповів психолог.

Ярослав Моргун також наголосив на тому, що у дітей із певними вадами після проходження курсів з дельфінотерапії спостерігаються позитивні зміни. «Ми завжди ведемо спостереження за постійними нашими клієнтами. У мене були такі випадки, коли власне дитину я міг спостерігати від 2009 року до 2016 року. Адже кожного року діти до нас приїжджають і ми кожного разу спостерігаємо певний крок уперед. Тобто позитивна динаміка вона звісно є», – додав він.

Зазвичай дельфінотерапія проходить за чітким алгоритмом, однак заняття відбуваються індивідуально, враховуючи специфіку клієнта, проблеми та обставини. «Спочатку, основна наша мета – адаптувати людину власне до дельфінів. Бо якщо це діти, то вони можуть відчувати певний страх, адже це для них нова незвична ситуація. В такому випадку ми використовуємо ті ігрові елементи, якими володіють дельфіни. Ми можемо з дельфінами погратися, вони можуть поспівати, потанцювати. Коли ми бачимо, що дитина готова до контакту з дельфінами, ми її спускаємо у воду. Відбувається тактильне знайомство, а вже потім відбувається сам сеанс реабілітації», –  резюмував дельфінотерапевт.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *