В Україні офіційно розпочався процес розрахунку розміру субсидії на опалювальний сезон

У жовтні працівники управління праці та соціального захисту населення автоматично розрахують розмір допомоги на опалювальний сезон усім тим, кому у травні цього року субсидію було перепризначено на новий період – 2017-2018 рр. Жодних документів чи довідок субсидіантам повторно не потрібно подавати чи доносити.

Заяву і Декларацію про доходи заново необхідно було подати лише сім’ям, які:

– орендують помешкання;

– мають зміни у складі сім’ї – хтось прописався чи виписався за останній рік;

  • – змінився набір комунальних послуг: відмовилися від централізованого палення і перейшли на індивідуальне.

Субсидія на індивідуальне опалення призначатиметься з 15 жовтня до 15 квітня.

Розмір “зимової” субсидії буде відображено у платіжках за опалення, які надійдуть споживачам у листопаді 2017 року.

Які зміни відбулись в нарахуванні житлових субсидій ?

Протягом серпня-вересня 2017 року урядом було внесено ряд змін до програми житлових субсидій.

Зокрема, постановою Кабінету Міністрів України від 18 серпня 2017 року № 609 змінено період за який враховуються доходи під час призначення субсидії для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, з чотирьох кварталів до двох кварталів.

Так на новий опалювальний сезон 2017/18рр. – з 1 жовтня 2017р – при розрахунку розміру субсидії будуть враховані доходи громадян за I і II квартал 2017 року, а на неопалювальний період – з 1 травня 2018 року – за III і IV квартал 2017 року.

Громадяни, які стали пенсіонерами, наприклад у травні цього року, або пенсіонери, які припинили працювати, скажімо у червні цього року, і не мають інших доходів, ніж пенсія, мають змогу оформити субсидію, виходячи лише з одного доходу – пенсії.

Це стосується лише тих українців, які донедавна працювали і отримували заробітну плату, або, скажімо, зарплату і пенсію, а віднедавна – у минулому чи цьому році (І та ІІ квартали) з тих чи інших причин залишили роботу і отримують єдиний вид доходу – пенсію.

Щоб скористатися таким правом, громадянам необхідно звернутися до управління праці та соціального захисту населення з Декларацією про доходи, в якій зазначити вид доходу – пенсія, наприклад з 1 червня 2017 року. Тоді з 1 жовтня 2017 року таким українцям не враховуватиметься дохід за I і II квартал 2017 року, а братиметься до уваги лише розмір щомісячної пенсії.

Також, Уряд наблизив соціальні нормативи газу на приготування їжі та підігрів води до фактичного споживання цих послуг.

Крім того, за такими нормами формуватимуться рахунки для тих сімей, в яких немає лічильників на газ, та які не є субсидіантами. Такі люди платитимуть менше. Рішенням Урядом внесено зміни і до Постанови КМУ №203 «Про норми споживання природного газу населенням у разі відсутності газових лічильників».

З 19 серпня 2017 року діють такі нові соціальні нормативи на газ:

  • на газову плиту (приготування їжі)  – 3,3 м3 на особу (було 4,4 м3);
  • на газову плиту (приготування їжі і підігрів води) – 5,4 м3 на особу (було 7,1 м3);
  • на газову плиту і водонагрівач – 10,5 м3 на особу (було 14м3).

Стосовно призначення субсидії за наявності заборгованості з оплати послуг : при призначенні субсидії на наступний термін відтепер враховуватиметься наявність простроченої понад два місяці заборгованості з оплати послуг, якщо загальна її сума перевищує двадцять неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (на сьогодні це 340 грн).

Також існують непоодинокі випадки, коли громадяни оскаржують у судовому порядку виставлену надавачем послуги суму заборгованості і тому відмовляються сплачувати відповідні кошти або ж укладати договір реструктуризації. Відповідно до останніх внесених змін у програму житлових субсидій борг за комунальні послуги, який оскаржується у суді, не впливає на субсидію.

Коли мешканцям виплатять зекономлені кошти в оплаті за опалення?

Перш за все, хочу зазначити, що Уряд відреагував на запити тих субсидіантів, які не встигли до 1 вересня подати в управління праці та соціального захисту населення заяву на отримання «живих» коштів за зекономлену субсидію. Всі вони можуть подати в управління праці та соціального захисту  населення відповідну заяву до 1 листопада 2017 року.

Нагадую, що монетизації за результатами попереднього опалювального сезону підлягає економія електроенергії в еквіваленті вартості 150 кВт та природного газу –  100 кубометрів за умови що ці ресурси використовуються для опалення.  Максимальна сума коштів, які може отримати громадянин  – 135 гривень  за зекономлену електроенергію та близько 700 гривень за зекономлений обсяг газу.

Виплата коштів відбуватиметься до кінця цього року.

Цікаво буде знати, скільки трускавецьких сімей користується субсидією?

Станом на 01.10.2017 року в м. Трускавці на обліку як отримувачі житлових субсидій перебуває 4519 сімей.

        З них 2683 сім’ї мають в складі пенсіонерів, 1235 сімей  мають у складі дітей. 1146 осіб, які користуються субсидіями, є працездатними особами, які не працюють та не мають жодних доходів.

Середньомісячний дохід отримувачів субсидій складає 2059.43 грн. Середньомісячна вартість житлово-комунальних послуг в неопалювальний сезон складає 623.28 грн., з них 244.03 грн. компенсується за рахунок житлової субсидії.

Перерахунок субсидій на зимовий період буде проводитись автоматично. Але якщо в сімї відбулись деякі зміни – про це обовязково треба повідомляти в управління праці та соціального захисту населення. Про які саме зміни треба повідомляти?

Протягом місяця субсидіанти зобов’язані повідомляти управління праці та соціального захисту населення про наступні зміни:

  • складу зареєстрованих у житлі: хтось виписався чи прописався;
  • соціального статусу членів сім’ї: хтось звільнився або влаштувався на роботу, став пенсіонером;
  • про здійснення одноразової покупки, яка перевищує 50 тисяч гривень;
  • набору комунальних послуг: відмовилися від централізованого палення і перейшли на індивідуальне та ін.

Додаткову інформацію з призначення субсидій, заповнення бланків заяви та декларацій чи будь-якої консультації з питань соціального захисту можна отримати в громадській приймальні управління праці та соціального захисту населення Трускавецької міської ради або за телефоном гарячої лінії 5-41-93.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *