День визволення Маріуполя від російських окупантів встановлений за рішенням Верховної Ради України і відзначається 13 червня – Постанова № 3807 (971-VIII) від 2 лютого 2016 року «Про відзначення пам’ятних дат і ювілеїв у 2016 році».

До 12 червня 2014 року російські бойовики контролювали вже близько 80% території Донецької та Луганської областей, на той момент на цих територіях мешкало близько 6 млн. осіб, вироблялося майже чверть ВВП. Під контроль бойовиків потрапив і Маріуполь, місто з заводами оборонпрому і виходом до моря.

Як свідчили багато представників силових структур України, втрата Маріуполя, означала значні проблеми в системі оборонпрому країни, виробництві нових танків і бронетранспортерів, труднощі при остаточному складанні вже початих машин.

Відчуваючи значні перешкоди в системі оборони країни, роками підриваємої агресором, на допомогу державі піднявся народ України. В державі в терміновому порядку, в тому числі і при активній підтримці українських військових патріотів, організовувалися добровольчі загони самооборони, знімалася з консервації і ставилася на бойове чергування військова техніка, вибудовувалася система логістики.

13 червня 2014 року о 5.00 ранку силами добровольчих батальйонів почався штурм і звільнення міста. Була проведена буквально ювелірна робота, ліквідовані кілька бойовиків і затримано понад 20 осіб, решта поспішили зникнути, при цьому ніхто з мирних жителів Маріуполя серйозно не постраждав. Саме з дня штурму Маріуполя добровольчим батальйоном МВС “Азов”, за підтримки Національної гвардії і добровольців з “Дніпро-1”, як відзначають багато військових експертів, українське суспільство продемонструвало готовність до перемоги.

Залишити відповідь

Перейти до вмісту