Дрогобицьке міжміське управління Держсанепідслужби України на виконання Постанови Головного державного санітарного лікаря України №16 від 15.05.2010року протягом 2015року з джерел децентралізованого водопостачання досліджено 17 проб води криничної за мікробіологічними показниками, із них 7 проб не відповідали вимогам ДСаНПіНу 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною», із індивідуальних криниць.

Причиною забруднення криничної води може бути незадовільний санітарно-технічний стан криниць, близьке розташування на відстані меншій ніж 20 метрів до джерел забруднення, недотримання  санітарних правил тимчасового зберігання непридатних, заборонених та невідомих пестицидів (НЗП) в населених пунктах та порушення регламентів використання хімічних засобів захисту рослин під час обробки сільськогосподарських культур, стоків від місць складування твердих відходів, рідких стоків, які утворюються при утримуванні худоби, при переудобренні ґрунту рідким гноєм, а також не проведення протягом більше одного року робіт з ремонту, очищенню та знезараженню криниць, як це передбачено санітарними правилами.

Виходячи з вищенаведеного та керуючись ст.18  Закону України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення» Держ. Сан. ПіНу 2.2.4-171-10 п. 3.344, з метою недопущення вживання забрудненої криничної води, пропонуємо власникам криниць звернутись в Дрогобицьке міжміське управління Держсанепідслужби України для одержання санітарного паспорту на шахтні колодязі.

Залишити відповідь