Із 1 липня 2016 року набирає чинності постанова Кабінету Міністрів України «Про затвердження Порядку здійснення фото-, відеофіксації митних та інших формальностей, які проводяться контролюючими органами» від 08.06.2016 р. № 370 (далі — Постанова № 370).

       Відповідно до Постанови № 370, передбачається запровадження фото- й відеофіксації проведення митних формальностей, зокрема, огляду (переогляду) товарів, транспортних засобів й інших формальностей, що проводяться державними контролюючими органами.

        Так, обов’язкові фото- й відеофіксація під час проведення формальностей митними й іншими контролюючими органами впроваджуватимуться поетапно шляхом використання посадовими особами митниць індивідуальних портативних відеокамер (відеореєстраторів) у міру забезпечення ними відповідних підрозділів.       

        У підсумку передбачається впровадження обов’язкової відеофіксації огляду (переогляду) товарів, транспортних засобів у пунктах пропуску через державний кордон, у зонах митного контролю внутрішніх митниць, а також під час виконання міжвідомчими мобільними групами заходів із попередження та виявлення фактів порушень законодавства з питань державної митної справи.   

     Також передбачено прикріплення відеозаписів до митних декларацій за допомогою функціоналу автоматизованої системи митного оформлення ДФС. Зокрема за результатами проведення огляду (переогляду) товарів, транспортних засобів, під час якого здійснювалися фото-, відеофіксація, посадова особа органу доходів і зборів забезпечує: унесення до актів про проведення огляду їх електронних копій достовірних і повних відомостей про здійснення фотографування, відеозйомки;     збереження файлів із результатами здійснення фото- та/або відеозйомки на сервері ДФС і прикріплення таких файлів за наявності технічної можливості до митних декларацій або до інформації про переміщення товарів і транспортних засобів через митний кордон України. 

Залишити відповідь

Перейти до вмісту