Шановні громадяни та мешканці міста!

З настанням зимового періоду (холодів, мінусової температури) широко використовуються побутові газові прилади.

Кожен повинен знати і суворо дотримуватись правил безпечного користування газом, знати, до яких наслідків призводить порушення цих правил.

Основні вимоги безпечної експлуатації побутових газових приладів:

– Категорично забороняється самовільно встановлювати, переставляти, ремонтувати і замінювати газові прилади.

– Під час експлуатації газового устаткування не дозволяється підігрівати балони зі зрідженим газом, встановлювати їх поблизу опалювальних приладів, виявляти витікання газу за допомогою запаленого сірника, користуватися несправними газовими приладами чи використовувати їх не за призначенням.

– Сучасні газові прилади (опалювальні, водогрійні), згідно з паспортами на ці прилади виробників, потребують проведення щорічного технічного обслуговування спеціалізованими організаціями, яке необхідно проводити перед початком опалювального періоду.

– Не можна залишати без нагляду працюючі газові прилади, бо на випадок затухання одного з пальників, приміщення заповнюється газом і виникає вибух. Необхідно стежити, щоб рідина, що кипить, не залила вогонь пальника, протяг чи подув вітру не загасили полум’я. Категорично забороняється сушити білизну чи волосся над плитою із запаленим пальником.

– У процесі роботи газових водонагрівачів (колонок), ємнісних водонагрівачів, опалювальних котлів та печей виділяється значна кількість продуктів згоряння, які повинні обов’язково відводитися у відокремлені димові канали.

– Особлива небезпека створюється, якщо в димоходах відсутня тяга. Це призводить до неповного згоряння газу й виділення чадного газу.
Отже, перед тим як запалити пальник, необхідно перевірити наявність тяги. При відсутності тяги чи зворотній тязі, а також під час сильних вітрів та атмосферних опадів користуватися газовими апаратами з відводом продуктів згоряння в димоходи категорично забороняється.

Важливою умовою безпеки при користуванні газовими приладами є також контроль за тим, чи повністю згоряє газ. При повному згорянні полум’я має голубувато-фіолетовий колір, при неповному — жовтувато-солом’яний. Неповне згоряння газу призводить до інтенсивного виділення в приміщення чадного газу, який згубно діє на організм людини та може призвести до трагічних наслідків.

Заборонено користуватися газовими плитами для опалювання приміщень.

При правильній експлуатації побутових приладів і дотриманні вимог безпеки під час користування газом можна запобігти аваріям і травмам людей. Завдання всіх — дотримуватись цих правил.

Порядок дій у разі вибуху газу та пожежі в приміщенні:

негайно перекрий вентилі на газовому приладді і крани подачі газу перед ними;

терміново повідомити аварійну службу газу за телефоном 104;

негайно повідомити пожежну охорону за телефоном 101;

якщо є постраждалі – викликати швидку медичну допомогу за телефоном 103.

Будьте завжди уважними при користуванні газом, неухильно дотримуйтеся правил експлуатації газових приладів – у цьому запорука Вашої безпеки!

Залишити відповідь

Перейти до вмісту