ІНФОРМАЦІЙНА ДОВІДКА ЩОДО ПОРЯДКУ ПРОХОДЖЕННЯ ГРОМАДЯНАМИ СЛУЖБИ У ВІЙСЬКОВОМУ РЕЗЕРВІ  ЗБРОЙНИХ СИЛ УКРАНИ

           До виконавчого комітету Трускавецької міської ради  надходить чимало звернень від громадян  з проханням роз’яснити:      

  1. ЩО ТАКЕ СЛУЖБА У ВІЙСЬКОВОМУ РЕЗЕРВІ ЗСУ ?    
  2. ЯК СТАТИ РЕЗЕРВІСТОМ ?
  3. ЯКІ ПРИВІЛЕЇ ДЛЯ РЕЗЕРВІСТІВ?

          Служба військовому резерві запроваджується з метою планомірної підготовки резервістів для комплектування Збройних Сил України, а в інших військових формуваннях – їх керівниками за погодженням з Генеральним штабом  Збройних Сил України та здійснюється відповідно до  Указу Президента України від 29 жовтня 2012 року                              № 618/2012 «Про Положення про проходження громадянами України служби у військовому резерві Збройних Сил України» та Закону України  «Про військовий обов’язок і військову службу».

           Резервісти – особи, які проходять службу у військовому резерві Збройних Сил України, інших військових формувань і призначені для їх комплектування військових частин та інших військових формувань у мирний та воєнний час.

          Громадяни України у добровільному порядку можуть бути прийняті на службу у військовому резерві  Збройних Сил України та інших військових формувань. Для цього вони мають пройти професійно-психологічний відбір, за станом здоров’я бути придатними  до служби у військовому резерві. За особою, яка відповідає вимогам, укладається контракт про проходження служби у військовому резерві.

      Проходження служби у військовому резерві здійснюється двома шляхами:

       в мирний час – шляхом укладання контракту на проходження службу у військовому резерві вдобровільному порядку (стаття 26-1 ЗУ «Про військовий обов’язок і військову службу»)

       в особливий період – шляхом зарахування на службу у військовому оперативному резерві першої черги в обов’язковому порядку.

       Таким чином, на даний час існує дві категорії резервістів:

       – ті, які уклали контракт на проходження службу у військовому резерві (в добровільному порядку) та не були призвані під час мобілізації (контракт не може бути припиненим (розірваним) в особливий період);                                                                                        

       – ті, які зараховані на службу у військовому оперативному резерві першої черги (в обов’язковому порядку).

         В той же час,  оперативний резерв за черговістю залучення поділяється на резерв першої черги та резерв другої черги, на комплектування яких призначені резервісти та військовозобов’язані, як у мирний, так і у воєнний час. При цьому, для уникнення подвійного тлумачення, необхідно розрізняти категорії резервістів(служби у військовому резерві за контрактом та служби у військовому оперативному резерві першої черги в особливий період) та види оперативного резерву (резерв першої та другої черг).

        В подальшому облік резервістів здійснюється у військових частинах та у військових комісаріатах у  порядку визначеному директивою Генерального штабу ЗС України від 27.05.2015 № Д-7 “Про уточнення порядку комплектування Збройних Сил України резервістами в особливий період” (зі змінами внесеними директивою Генерального штабу ЗС України від 27.08.2015 Д-13) (далі – директива Д-7). 

         З початку кризової ситуації резервісти  завчасно викликаються до бойових військових частин на навчальні збори, з наступним їх призовом під час мобілізаціїта направляються у склад своїх штатних підрозділів у райони бойового призначення. За оцінками командирів саме такі добровольці стають основою підрозділів, тим самим швидко опановують військову техніку та озброєння. В ОСОБЛИВИЙ ПЕРІОД до військового оперативного резерву в обов’язковому порядку зараховуються військовослужбовці, які звільнені з військової служби за призовом під час мобілізації, строкової служби, військової служби за контрактом, які за своїми професійно-психологічними характеристиками придатні до служби у військовому резерві. Це дозволяє не допустити втрати для Збройних Сил підготовлених військовослужбовців, які брали безпосередню участь у бойових діях, мають військовий досвід, але на даний час  звільнені з військової служби, тим самим зберігається накопичений бойовий потенціал підрозділів, після їх звільнення.

       Резервістами військового оперативного резерву в першу чергу здійснюється комплектування військових частин (установ), які входять до бойового складу. Резервісти призначаються на свої або ж вищі посади, переважно в тих частинах, підрозділах, де вони проходили службу. В останні два роки в Збройних Силах України  впроваджено систему щорічної підготовки резервістів в складі бойових бригад.

Особливістю навчальних зборів резервістів є те, що вони проводяться в складі бойових бригад лише під час активних практичних дій в ході їх бойового злагодження, з залученням на доукомплектування кожної бригади.

       Призов резервістів військового оперативного резерву на військову службу здійснюється з оголошенням загальної мобілізації або за окремим рішенням Президента України в ході часткової мобілізації. Час на прибуття резервіста до військової частини (підрозділу) з моменту його оповіщення визначається – одна доба. Це дозволить у випадку  відкритої агресії противника сформувати підрозділи з вже підготовлених, маючих бойовий досвід,  військовослужбовців. Військові частини, за рахунок доукомплектування резервістами, будуть готові у стислі терміни до виконання завдань без додаткового проведення бойового злагодження.

        Із закінченням особливого періоду, резервісти звільняються зі служби у військовому оперативному резерві та в добровільному порядку можуть укласти контракт на проходження служби у військовому резерві Збройних Сил України у військовій частині за їх вибором.

        Резервісти не належать до зайнятого населення в Україні і мають право відповідно до законодавства про зайнятість населення бути визнаними безробітними та зареєстрованими у державній службі зайнятості як такі, що шукають роботу, готові та здатні приступити до підходящої.

  1. ЯК СТАТИ РЕЗЕРВІСТОМ?

Починаючи з 2017 року резервістам оперативного резерву пропонується укладати за спрощеним порядком контракти на подальше проходження служби в резерві з командиром бойової бригади, до якої він зарахований. Крім цього, укласти контракт на проходження служби в резерві може кожен громадянин України, віком від 18 до 60 років, не залежно від статі.

Для чоловіків та жінок, які не мають досвіду військової служби, пропонується спочатку укласти контракт в територіальної обороні, де пройти загальновійськову підготовку. В подальшому ви можете бути залучені на навчальні збори резервістів до бойової бригади з послідуючим укладанням відповідного контракту.

  1. ЯКІ ПРИВІЛЕЇ ДЛЯ РЕЗЕРВІСТІВ?

Обладнання та екіпіровка резервістів: Військова форма одягу, предмети особистої екіпіровки резервістів аналогічні передбаченим для військовослужбовців.

Підготовка резервістів: Резервіст проходить підготовку у своєму підрозділі на посаді згідно з контрактом та залучається до участі в усіх найбільш значущих заходах бойової підготовки (бойові стрільби, тактичні навчання і т. ін.). Резервіст, якій уклав контракт на проходження служби в резерві, може бути призваний на навчальні збори, за мобілізацією лише до своєї частини, на свою посаду.

Фінансове забезпечення: Резервістам щорічно виплачується грошова винагорода у відповідності із військовим званням за результатами виконання програми підготовки. Також резервістам відшкодовують компенсацію за проїзд до місця проходження зборів та у зворотному напрямку і здійснюють виплату добових (відповідно до військових звань). Також під час проходження служби резервісту гарантується відповідні соціальні гарантії, можливість кар’єрного зростання по службі і отримання чергових військових звань. Законом України “Про військовий обов’язок і військову службу”, впорядковано грошові виплати резервістам за період виконання служби у військовому резерві (із розрахунку до двох мінімальних прожиткових мінімумів на місяць). Служба в резерві це майже єдина можливість одночасно будувати цивільну та військову кар’єру.

Резервісту гарантується: Збереження робочого місця державне страхування, безкоштовне медичне забезпечення  на весь період виконання обов’язків служби у військовому резерві. Резервістам, які уклали контракт, надається переважне право отримати вищестоящу посаду, чергові військові звання. Крім цього, громадяни, які проходять службу у військовому резерві, не підлягають призову на строкову військову службу.

          Резервіст проходить службу у військовому резерві на підставі контракту, який укладає з державою в особі командира військової частини. Перший контракт з резервістами укладається строком                  на 3-5 років. Після закінчення строку дії першого контракту строк служби у військовому резерві може бути щоразу продовжений на 3-5 років до досягнення громадянином граничного віку перебування у військовому резерві.

Резервісту компенсується:

  • середньомісячна заробітна плата на підприємстві за той час. що він перебував у військовій частині;
  • гроші за проїзд до військової частини та в зворотному напрямку.

Резервісту виплачуються (в залежності від військового звання):

        – грошова виплата за 30 діб підготовки: від 4800 до
6400 грн.
;

        –   одноразове грошове заохочення за підсумками року (тим, хто виконав програму зборів): від 1600 до 3100 грн.;

        –    добові за кожен день перебування у військовій частині: від 6 до 15 грн.;

        –    одна мінімальна заробітна плата на місяць тим, які на день призову на збори не працюють – 3200 грн.

        –    працюючи резервісти – середньомісячну заробітну плату на підприємстві за той час. що він перебував у військовій частині;

        –   не працюючим резервістам – одну мінімальну заробітну плату на місяць в розмірі  3200 грн. (у 2016 році зазначена сума складала 1286 грн.);

Якщо Ви справжній патріот, бажаєте завжди бути готовим до захисту Батьківщини і шукаєте адреналіну, екстриму та нових вражень, варто зважити: можливо служба у резерві українського війська саме для Вас?

У разі якщо вас зацікавила  служба у військовому резерві Ви можете звернутися у Дрогобицько-Бориславський ОРВК за адресою:

 

ЛЬВІВСЬКА ОБЛ., М. ДРОГОБИЧ,  ВУЛ. ШЕВЧЕНКА, 25, 

Телефон для довідок: 03244 – 21643.

Залишити відповідь

Перейти до вмісту