В рамках  VIТрускавецького Міжнародного фестивалю кінофільмів «Корона Карпат» відбувся воркшоп (майстер-клас) на тему «Створення та розвиток фільмкомісій в Україні».

Фільмкомісії – неприбуткові організації, створені для просування країни або певного регіону як міжнародної і національної кіновиробничої бази. Фільмкомісії надають різноманітні послуги для заохочення кінематографістів використовувати місцеві локації, послуги, потужності та персонал. Створення в Україні фільмкомісій закордонного зразка – один із найперспективніших напрямів розвитку регіонів у питаннях культури, туризму, а відповідно, і економіки.

Майстер-класи проводили:

  • Андреа Рокко, директор Генуезько-Лігурійської Фільмкомісії (Італія) –  «Основні засади Фільмкомісій. Їх роль у розвитку регіону»;
  • Алессандро Гропплеро, Голова Департаменту Міжнародних Відносин Регіонального Аудівізуального Фонду Фріулі-Венеція-Джулія –  «Фільмкомісії та Аудіовізуальні Фонди як інструмент для стратегічного планування та отримання максимальної користі з регіональних ресурсів»;
  • Фабіо Канепа та Андрій Суярко, ко-продюсери українсько-італійського фільму «Гніздо Горлиці» – «Вимоги до кіновиробництва в регіоні та роль менеджера, відповідального за пошук локацій для зйомок фільму»
  • Давид Вашадзе, Директор департаменту кіноекспорту і дистрибуції в Національному кіноцентрі Грузії. Голова Фільмкомісії Грузії  – «Досвід Грузії, щодо впливу міжнародного кіновиробничого процесу на розвиток регіону».

Участь у Трускавецькому воркшопі також взяли представники п’ятнадцяти областей України(від працівників сфери культури до міських голів), а також, представники МЗС, Міністерства фінансів, Міністерства економіки, Міністерства культури.

Перший спільний продукт Трускавецької Фільмкомісії та чеського кіно-продюсера Віктора Вільгельма, чесько-ірано-український фільм «Осінні спогади», відзняли минулого року на теренах Дрогобицького району(с.Доброгостів, с.Уличне, м.Трускавець) та з успіхом презентували на фестивалі. 

Залишити відповідь

Перейти до вмісту